8 Nisan 2013 Pazartesi

KAPİTALİST İLETİŞİM ARAÇLARI


Kapitalist iletişim sistemi, ‘halkın ahmaklaştırılması’ diye adlandırabileceğimiz bir sonuç doğurmaktadır. İnsanları, entelektüel düzeyi çok düşük, çocukça bir evren içinde hapsetmek amacı gütmektedir. Sürekli olarak gönül maceralarının şişirilmesi, krallar, kraliçeler ve öteki sözde büyüklerin giyinişleri, içinde yaşadıkları dekorun şatafatı, içi boş tarihsel hatıralar, halkı ahmaklaştırmak için kolayca kullanılır. Bu araçlarla halk, gerçek dışı yapay, düşsel ve çocukça bir alana doldurulur, dikkatler böylece gerçek sorunlardan başka yönlere çevrilir. Kapitalist iletişim araçlarının kurbanları, vatandaşlık görevlerini yerine getirmeye çok az hazırlıklıdır.”(Maurice Duverger)

(Vural Savaş, Anılarım. Syf 14-15)

2 yorum:

  1. İçinde yoğun yaşadığımız dönemi net bir şekilde anlatıyor bu cümleler. İzin verirseniz bir ilave de ben yapmak isterim: İnsanların "ahlâksızlaştırılması" da bu sürece dahildir... Saygılarımla Mehmet Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bu başlık altında, tamah, yalakalık, kendini satma, düzene uyma, psstadan pay kapma, güçlünün yanında olma vs bir sürü onursuzluk kavramları da adeta güncelleşti.

      Sil