11 Ocak 2016 Pazartesi

BLUE JEAN BAKIN NEYMİŞ...

“…Marsilya Ticaret Odası kayıtlarından yararlanan Paul Masson, İzmir’den büyük miktarlarda ithal edilen beyaz ve mavi renkte kalın pamuklu kumaşın İspanya’ya yeniden ihraç edildiğini, İspanya’nın da bunları plantasyonlarda çalışan köleleri giydirmek üzere Amerika’daki kolonilere gönderdiğini anlatır. Daha sonra, aynı mavi pamuklular Birleşik Devletler’in güney eyaletlerindeki pamuk tarlalarında çalışan siyah köleleri giydirmekte kullanıldı. Bizim bugün ‘blue jean’ diye bildiğimiz bu kumaş, kendilerini emekçi sayan sınıflara yakın hisseden solcu gruplar yoluyla önce Amerika’da, sonra da büyün dünyada gençlerin gözdesi oldu. Blue jean’in boyanmasında kullanılan, batı dillerinde indigo denilen mavi boya, çivit daha 15.yüzyılda Osmanlı İmparatoluğu’nun en büyük ithalat kalemleri arasındaydı.”


(Halil İnalcık, Devleti Aliyye I, syf 307)

1 yorum:

  1. Daha önce bloğumda, blue jean ve ülkemizdeki yaygın adı ile 'KOT'un ilginç haikayesinin izini sürmüştüm. Ve nasıl da ilginç ve hiç bilmediğimiz gerçeklerle karşılaşmıştım..

    Her ne kadar kotun doğum yeri ABD olarak kabul edilse de Prof. Dr. Halil İnalcık’a göre ‘kotun anayurdu Türkiyedir’ demekte idi. Haksız da sayılmazdı. Bu teze göre kot kumaş, ilk olarak Batı Anadolu’da üretilmiştir:
    “ 15-17. yüzyıllar arasında, Denizli ve Akhisar yöresinde çok fazla pamuk yetiştiriliyordu. Türk pamuğu ince elyaf değildi. Dolayısıyla yapılan kaba pamuklu elbiseleri, köylü ve fakir insanlar kullanırdı. Daha sonra pamuklular Hindistan’dan gelen mavi boya (çivit) ile boyanmaya başlandı.”

    İnalcık’a göre İzmir’e getirilen bu kaba mavi pamukluların ilk ihracatı 16. yüzyılda Fransa’nın Marsilya kentine olmuş: “Buradan İspanyollar tarafından Amerika’daki kolonilerine götürülüp çiftliklerde çalışan Afrikalı kölelere giydirildi. Amerika’nın başarısı ise kot pantolonu bir sanayi haline dönüştürmekte oldu.” demektedir..

    http://izlerveyansimalar.blogspot.com.tr/2014/04/blucin-ve-muhtesem-kotun-hikayesi.html

    Tarihi gerçekler araştırılıp gün yüzüne çıktıkça medeniyetin kalbinin batı mı? yoksa, doğu ve Orta Asya mı? olduğunu çok daha iyi koyuyor ortaya..

    Teşekkürler Mehmet Bey, İyi haftalar dilerim..
    Esenlikle..

    YanıtlaSil