17 Şubat 2016 Çarşamba

KASIM AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 7

 
KİTABIN ADI
Cennet’in Doğusu (East of Eden)
KİTABIN YAZARI

John Steinbeck

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Derin Çizer – Ömür Candaş
KİTABIN YAYINEVİ
Remzi kitabevi
KİTABIN BASKI YILI
2104 (Orijinal ilk yayın 1952)
KİTABIN BASKI SAYISI
7. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
671 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Steinbeck’in “Gazap Üzümleri” ile birlikte en önemli iki eserinden birisi.

Steinbeck romanında doğduğu ve büyüdüğü topraklar olan Salinas Vadisi’nde üç kuşak boyunca iki ailenin gelişen ve büyüyen öyküsünü anlatıyor. Adam Trask ve Samuel Hamilton aileleri yorumlarda sıkça vurgulanan “Adem ve Havva’nın cennetten kovuluşu ile Habil ve Kabil’in kavgasını” yansıtan kurgusuyla ve kitabın belki de baş kişisi Kate’in inanılmaz hikayesi konu ediliyor. (Steinbeck, kitapta Samuel Hamilton’un kızlarından birisinin oğlu olarak bir sayfada kısa bir figür olarak yer alıyor)

Çok yorumumda değindiğim gibi romanın perde arkasında zamanın işlenmesinin güzel bir örneği olarak, köylü-feodal ilişkilerden kapitalizme geçişin işlenmesi de romanın değerini artırıyor. Kült bir eser olarak mutlaka kitaplığınızda yer alması gereken kitaplardan birisi.

(Her ne kadar görme olanağı bulamasam da yönetmen Elia Kazan tarafından Cennet Yolu ismiyle sinemaya uyarlandığını belirteyim)




2 yorum:

  1. Bu kitaptan çok etkilenmiştim... Özellikle hatırladığım hastalığın etkisiyle ellerini kullanamayan -yanlış hatırlamadıysam adı- Cathy'nin hali. Ve... "iyi ile kötü"nün sonsuz süren kavgası. Gerçekten okunması gereken bir kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru hatırlıyorsunuz. Özellikle Kate (Cathy) karakteri romanın en etkileyici kişilerinden birisi.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil