11 Haziran 2012 Pazartesi

TÜRKLER HAKKINDA (10)

"Türkler kahramandırlar. Dostlarına zarar vermezler fakat kazanç verirler."
Jan Amos Comenius (Çekçe: Jan Amos Komenský; Almanca: Johann Amos Comenius; Latince: Iohannes Comenius) (28 Mart 159215 Kasım 1670) Çek öğretmen, bilim adamı, eğitimci ve yazardır. Brethren Birliği/Moravya piskoposu, dini mülteci, ve evrensel eğitimin ilk savunucularındır, Didactica magna kitabında bunun kavramı açıklanmıştır. Cominius ulusların öğretmeni olarak bilinmektedir.
28 Mart 1592 Moravya'da (şu anda Çek Cumhuriyeti) doğmuştur. Almanya'da Heidelberg Üniversitesi'nde eğitim görmüş ve papaz (pastör) ve okul müdürü olmuştur. 30 yıllık Savaş Polonya'ya göç etmesini zorunlu kılmıştır. Polonya'da iken Polonya'nın eğitim sisteminin reformu için kitaplar yazmıştır. Bu kitaplar sayesinde ünlü olup, okul sistemlerinin reformunu yapmak üzere İngiltere, İsveç ve Macaristan'ı ziyaret etmiştir.
En çok öğretim teknikleri konusunda katkılarından dolayı tanınmıştır. Comenius tüm çocukların, sosyo-ekonomik durum ve cinsiyet gözetmeksizin, okula gitmelerini ve yaşadıkları medeniyeti anlamaları ve kabul etmeleri için aynı eğitim görmelerinin gerektiğine inanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder