4 Mayıs 2016 Çarşamba

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 6

 
KİTABIN ADI
Gogol Döneminde Rus Edebiyatı (Oçerki gogolevskovo periyoda Russkoy literaturi)
KİTABIN YAZARI

N. G. Çernişevski

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Arif Berberoğlu
KİTABIN YAYINEVİ
Yapı Kredi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015 
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
194 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
7/10 


Çernişevski, “Ne Yapmalı” (ne yazık ki bu kitabı hala okumadığımı itiraf ediyorum) kitabıyla tanınan, uzun yıllarını sürgünde geçirmiş bir Rus edebiyatçısıdır. Kaleme aldığı çok sayıda makeleden 1, 7,8 ve 9 numaralı makaleleri bu kitapta bir araya getirilmiş.

Döneminde Sovromennik (Çağdaş) degisinde yayınlanan makalelerinde 1840’lar Rus edebiyatının yazarları, sorunları ve eleştirmeleri makalelerin konusunu teşkil ediyor. Dönemin dergilerinden Sovromennik’in yanı sıra Oteçestvenniya Zapiski (Anayurt notları) gibi dergilerin yanı sıra Polovey, Belinski gibi eleştirmenlerin yazılarından yola çıkan makaleler dönemin Rus edebiyatını irdeliyor.

Konusu itibariyle edebiyat tarihine ve Rus edebiyatına meraklıları ilgilendirecek bu kitapta, 1840 yıllarında edebi tartışmaların yaşandığı Rusya’nın, dönemin Osmanlı’sından kültür yönünden ne kadar önde olduğunu acı bir gerçek olarak karşımıza çıkarıyor.
Meraklısına…

          

2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey, GOGOL'ü "Ölü Canlar" ile tanıdım. Aynı zamanda "Ölü Canlar"ı okurken doğuda ne yazık ki halen sürmekte olan ağalık düzenini hatırlatmıştı bana. Yok aslında çok farkları. Ha 19. yüzyılın Rus köylüsünün acıklı yaşamları, ha 21. yüzyıldaki ağaların sahibi odukları bizim köylülerimiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette, dönemin feodal yapısındaki benzerlik açısından haklısınız. Her iki toplumda benzer sorunlar yaşadı. Yalnız burada değindiğim husus, Rusya'nın edebiyat gelişiminin ve yazarlarının halkın sorunlarına çok daha erken eğilmeleri. Ülkemizde 1840'larda "edebiyat" başlıklı bir tartışmaya be yazık ki rastlayamıyoruz.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil