26 Nisan 2016 Salı

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 
KİTABIN ADI
Marousi’nin Devi (The Colossus of Maroussi)
KİTABIN YAZARI

Henry Miller

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Avi Pardo
KİTABIN YAYINEVİ
Siren Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2015 
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
212 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
7/10 


Henry Miller’ı uzun zamandır okumayı düşünüyordum. Özellikle 1960’lı yıllarda ülkemizde yayınlanan romanları büyük gürültü koparmış ve uzun süre sansürlenmişti.

İlginç romanlarından önce, yakın tarihte dilimizde belki ilk kez yayınlanan bu gezi kitabını ilk olarak alarak okudum. İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından birkaç ay önce yazar Yunanistan’a geziye çıkar. Bu gezide Seferis, Katsimbalis ve Lawrence Durrell gibi edebiyatçı ile birlikte seyahat eder ve sohbet eder. Savaşın başlamasından hemen önce de yazara ülkeden çıkması söylendiğinden ülkesine döner.

Döneme ilişkin ilginç gözlem ve anılarını anlatan yazarın kitabındaki ilginç Türk düşmanlığı dikkat çekici. Hiçbir Türk’le karşılaşmayan ve tanışmayan yazarın kendisine anlatılanların etkisinde kaldığı açık. Okuma takdiri sizlere kalmış…



Henry Valentine Miller (d. 26 Aralık 1891, New York, ABD – ö. 7 Haziran 1980, Kaliforniya, ABD) ABD'li yazar. Yaşadığı dönemdeki edebiyat formlarının dışına çıkarak roman, otobiyografi, felsefe ve mistisizmi karıştırarak kendi tarzını yaratmıştır. Kendi hayatından aldığı gerçekleri yeniden kurgulayarak kitaplarına aktarmıştır.
Alman göçmeni katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası terzi Heinrich Miller, annesi ise Louise Marie Neiting'di. ÇocukluğuBrooklyn'de geçti. Gençliğinde çeşitli işlerde çalıştı ve kısa bir süre New York Şehir Üniversitesi'nde okudu. 1928 ve 1929 yıllarında ikinci karısıJune Edith Smith (June Miller) ile birlikte birkaç ay Paris'te geçirdi. 1930 yılında tek başına Paris'e taşındı ve II. Dünya Savaşı patlak verene kadar burada yaşadı. Bu dönemde meteliksiz bir şekilde arkadaşlarından geçinerek avare bir hayat sürdü. Anais Nin, Alfred Perles, ve Lawrence Durrell gibi yazarlarla dostluk kurdu. 1931'in sonbaharında Alfred Perlés vasıtasıyla Chicago Tribune'un Paris baskısında bir iş buldu. Sevgilisi Anais Nin'in desteğiyle 1934 yılında ilk kitabı Yengeç Dönencesini (Tropic of Cancer) yayımladı. Ardından Kara İlkbahar (Black Spring) (1936) veOğlak Dönencesini (Tropic of Capricorn) (1939) yazdı. Kitapları ABD'de müstehcen bulunduğu için yasaklandı. Ancak elden ele ulaştırılan kitapları ona belli bir ün kazandırdı.
1940'da ABD'ye döndü ve California'da Big Sur'a yerleşti. ABD'nin kültürel değerlerine ve ahlâkî tavrına meydan okuyan çalışmalarına devam etti. Hayatının son yıllarını Pacific Palisades'de geçirdi.
Yengeç Dönencesi'nin 1961 yılında ABD'de yayımlanması bir müstehcenlik davasına neden oldu. 1964 yılında ABD Yüksek Mahkemesi kitabın bir edebiyat çalışması olduğuna karar verdi. Bu olay cinsel devrimin kilometre taşlarından biriydi. Kitabın basılmasını savunan avukat Elmer Gertz ve Miller sonraki yıllarda yakın arkadaş oldular.
Edebiyat çalışmalarının yanında Miller bir ressam ve amatör bir piyanistti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder