14 Nisan 2016 Perşembe

ŞUBAT AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 1

 
KİTABIN ADI
Tırpan
KİTABIN YAZARI

Fakir Baykurt

KİTABIN ÇEVİRMENİ
-
KİTABIN YAYINEVİ
Literatür Yayınevi
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
5. Baskı   (Orijinal ilk baskı 1967)
KİTABIN SAYFA SAYISI
356 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Ülkemizin bitmeyen sorunlarından (yaralarından da diyebiliriz) olan çocuk gelinler konusu elbette büyük yazarımız Fakir Baykurt’un gözünden kaçmayacaktı. Köylümüzün tüm sorunlarını, içlerinden gelen bir yazar olarak kitaplaştıran Baykurt, bana göre en önemli romanlarından olan bu kitabında yaraya parmak basıyor.

Ankara’nın yakın köylerinden Gökçimen’de  babası Velikul ve anası Havana’ya yaşayan 13 yaşındaki Hürü birgün damda iş işlerken tüm yakın köylerin varsıl efendisi Kabak Musdu’nun gözüne ilişir. Evli olan Kabak Musdu hemen kahveye gidip Velikul’dan kızı ister. Araya giren yardakçılarıyla ve servetiyle Velikul’un başını döndürür ağzından eveti alır. Anne Havana karşı çıkar ama çaresizdir.

Köyün deli akıllılarından Uluguş Nine Hürü’nün yanındadır. Evliliğe engel olmak için elinden geleni yapar. Giderek, başta Koca Linlin olmak üzere köyün içinden de tepkiler giderek artmaktadır. Devlet güçlerini de yanına alan Kabak Musdu amacına oldukça yakındır…

Ülkemizin yazılmış en önemli romanlarından olan bu kitabın mutlaka kitaplığınızda bulunması gerekir.
                                         

2 yorum:

  1. Amerikan Sargısı'nı yeni bitirdim. Son derece neşeli, mizah yüklü bir tonu vardı kitabın. Tırpan'da işlenen konu ise son derece sinir bozucu. Yazar nasıl bir üslup kullandı çok merak ettim. Umarım finali üzücü değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette burada sonunu söylemek olmaz. Ama Baykurt'un romanlarında "umut" ve "geleceğe güven" hiç eksik değildir. Yazar, halkının sağduyusuna her zaman güvenir. Okuduğunuzda hak vereceksiniz etkili bir romandır.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil