29 Nisan 2016 Cuma

MART AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 4

 
KİTABIN ADI
Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek (Crime and Custom in Savage Society)
KİTABIN YAZARI

Bronislaw Malinovski

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Şemsa Yeğin
KİTABIN YAYINEVİ
İthaki Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2016 
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
128 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
9/10 ( dizgi hataları var)
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
9/10 


Dünyanın keşfedilen son noktaları olan uzak doğu adaları ve buralarda yaşayan ilkel komünal toplumlar 19, yüzyılın sonu ile 20. Yüzyılın başlarında çok sayıda antropolog için ciddi araştırma konuları haline gelir.

Modern dünyanın etkileri çok görülmeden bu yerlilerin toplumlarının araştırılması ile pek çok eser yayınlanır. Döneminin en önde gelen antropologlarından Malinowski’nin kendi gözlemleri sonucunda varsayımlarını da içeren kitapta, Malenezya yerlilerinin, yasa, kişisel çıkar, dinsel edimler, yasalara uymama, büyücülük ve kendini öldürme konusunda son derece ilginç kamusal uygulamalar ve adetler sarmalında ilginç bilgi ve gözlemleri okumanız mümkün.

Konuya ilgi duyanlar için…



Bronisław Kasper Malinowski (7 Nisan 1884 - 16 Mayıs 1942) Polonyalı antropolog, bilim insanı. Şu anda Polonya sınırları içerisinde bulunan Avusturya - Macaristan bölgesi topraklarında doğdu. Etnoğrafik alan çalışmalarının öncülerinden biri olmasından dolayı 20. yüzyılın en önemli antropologlarından biri olarak tanınmaktadır. Kültürel antropoloji öğreti ve çalışmaları ile birlikte, Malanesia antropoloji araştırmalarına büyük katkı sağladı
. Malinowski Krakow, Polonya'da doğdu. Üst-orta sınıf bir ailenin mensubuydu. Babası profesör, annesi toprak sahibi bir ailenin kızıydı. Çocukken zayıftı ve sıklıkla hasta oluyordu ama buna rağmen derslerinde üstün başarı gösteriyordu. 1908'de Jagiellonian Üniversitesi'nde felsefe doktorasını yaptı. Bu arada aynı üniversitede fizik ve matematik çalışmaları yapmıştı. Üniversite öğrenimi sırasında yine hastalığı tekrarladı. Halbuki James Frazer'ın Altın Dal isimli eserini okuyarak antropoloji üzerine yoğunlaşmaya karar vermişti. Sonraki 2 seneyi Leipzig Üniversitesi'nde Charles Gabriel Seligman ile antropoloji çalışarak geçirdi. Bu zaman zarfında James Frazer ve diğer Britanyalı yazarlar arasında iyi bilinen bir pozisyona gelmişti. Bu nedenle Malinowski 1910'da London School of Economics'de öğrenim görmek üzere İngiltere'ye gitti.
1914'de Mailu'da alan araştırmalarını denetlediği yer olan (Papua Yeni Gine'de) Trobriand Adaları'na gitti. Sahadaki bu meşhur seyahatinde kıyı şeridinde bulundu. I. Dünya Savaşı başladı ve Britanya kontrol noktasındaki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kutuplaşması neticesinde Avustralya yönetimi kendisine iki opsiyon tanıdı; kendisi Trobriand Adaları'na sürgün edilecek ya da savaş esnasında gözaltında tutulacaktı. Malinowski, Trobriand Adaları'nı tercih etti. Bu süre zarfında Malinowski Kula'daki saha çalışmalarını denetleme fırsatı buldu ve şu an antropolojik metodolojide kilit rol oynayan katılmacı gözlem kuramını oluşturdu.
1922'ye kadar Malinowski antropoloji alanında doktora derecesini kazanmıştı ve London School of Economics'de eğitmenlik yapıyordu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder