12 Nisan 2016 Salı

OCAK AYINDA BU KİTABI OKUDUM - 11

 
KİTABIN ADI
Günlük (Journal – Les carnets intines de la femme de Dostoievski)
KİTABIN YAZARI

Anna Grigoriyevna Dostoyevski

KİTABIN ÇEVİRMENİ
Nuri Pakdil
KİTABIN YAYINEVİ
Edebiyat Dergisi Yayınları
KİTABIN BASKI YILI
2014
KİTABIN BASKI SAYISI
1. Baskı   
KİTABIN SAYFA SAYISI
251 syf
KİTABIN DİZGİ/BASKI KALİTESİ
10/10
KİTABIN YAZIM-DİL KALİTESİ
10/10 
KİTABIN EDEBİ/SANATSAL/TARİHSEL DEĞERİ
10/10 


Dostoyevski, 1866 yılında evlendiği Anna ile bir süre Rusya dışına çıkar, Avrupa’ya giderler. İşte bu kitap,  Anna tarafından,   Cenevre’de yaşarlarken 5 Eylül 1867 ile 21 Aralık 1867 arasında tutulan günlük notlarından oluşuyor. Anna bu sırada hamiledir. Yaşamları Rusya’dan yolunu gözledikleri paralar ile rehinciler arasında geçer.

Anna, günlüğünde zaman zaman tam bir yıl öncesine dönerek Dosteyevski’nin yanına yazman olarak işe girmesini, tanışmalarını ve evlenmelerine ilişkin süreci de anlatıyor.
Birinci elden tutulan günlük notları büyük yazarın yaşamından verdiği kısa kesitlerle onu daha yakından tanımamıza olanak sağlıyor.

Tüm edebiyat tutkunlarının ve Dostoyevski severlerin mutlak okuması gereken bir kitap…


2 yorum:

  1. Merhaba Mehmet Bey,

    "Suç ve Ceza" kitabından hatırladığım kadarıyla Raskolnikov "Sonya"ya karşı ilgi duyuyordu... Sonya'ya acıma hissiyle başlayan ilgi.. Dolayısıyla aslında Dostoyevski bir yerde kendi ruhunu aktardığı dev eserinden bana, tanıttığınız kitabın resmi "Sonya"yı anımsattı. Kim bilir.. Kİtabı merak ettim ve ilk fırsatta almak istiyorum. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir yaklaşım. Dostoyevski Anna'yı yanında işe aldığında büyük ihtimalle Suç ve Ceza'nın müsvettelerini temize çektiriyordu. (Kitabın yayın yılı 1866) acaba karşılıklı bir etkileşim oldu mu? Yazarken ya da yazdığıyla yaşadığı birbirine mi girdi? Belki bilemeyeceğiz ama dikkat çektiğiniz konu gerçekten ilginç.
      Sevgi ve saygılarımla.

      Sil